Toukokuussa Montaasin leffailloissa katsotaan Montaasin pitkäaikaisen (2013-2022) esitysvastaavan Arto Konosen jäähyväisnäytöksenä Leo McCareyn komedia Ruggles of Red Gap sekä J. Lee Thompsonin trilleri Cape Fear (alkuperäisversio).

Leffaillat järjestetään toukokuussa Montaasin kerhohuoneella tai Kinopolissa (molemmat Otakaari 20A, kellarikerros). Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

21.5. Ruggles of Red Gap (Kinopoli, klo 19.00)
28.5. Cape Fear (Kerhohuone, klo 18.00)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat

Peter Sormunen / peter.sormunen(at)outlook.com / Telegram: @sormpe
Tuomas Lievonen / tuomas.lievonen(at)aalto.fi / Telegram: @LsamouT
Juri Louhio / juri.louhio(at)aalto.fi / Telegram: @J_Anton_Lou


Su 21.5. klo 19:00 (Kinopoli)

Huomioi normaalia myöhempi aloitusaika!

Leo McCarey:
Eversti Rugglesin yöelämä (Ruggles of Red Gap)
Yhdysvallat 1935 / 90 min / englanti

Burnsteadin jaarli (Roland Young) on englantilaisherrasmies Pariisissa, joka häviää uskollisen miespalvelijansa, Rugglesin (Charles Laughton), amerikkalaiselle uusrikkaalle rancheripariskunnalle Egbert ja Effie Floudille (Charlie Ruggles ja Mary Boland) kännisessä myöhäisillan pokeripelissä. Ruggles päätyy Floudin ja tämän vaimon mukana Washingtoniin, Red Gapin myöhäisen katoamassa olevan villin lännen kaupunkiin. Rugglesin pitkät palvelusvuodet ja tottuneisuus luokkaeroihin saavat hänet vaivaantumaan uuden isäntänsä tasa-arvoisemmasta etiketistä. Sivistyneet englatilaiset tavat ja kasvatus saavat puolestaan paikalliset luulemaan Rugglesia brittiaristokraatiksi ja jonkinlaiseksi sotasankariksi.

Pilkan kohteina ovat amerikkalaisuus ja etenkin amerikkalaisten käyttäytyminen turisteina, snobismi ja uuden ja vanhan maailman kulttuurierot vaikka elokuva muuttuukin pikkuhiljaa amerikanisaatiotarinaksi, kun Rugglesin silmät avautuvat uuden maan tarjoamille mahdollisuuksille ja palvelija alkaa haaveilla erilaisesta elämästä. Kasuaalilla hieman Renoirmaisella otteella tässä ohjaavalle McCareylle elokuva oli ensimmäinen iso läpimurto ja seuraavan kymmenen vuoden aikana hän voitti kaksi Oscaria ja kohosi yhdeksi Hollywoodin johtavista ohjaajista. Charles Laughton tekee elokuvassa yhden muistettavimmista komediarooleistaan ja etenkin Laughtonin resitoima Lincolnin Gettysburgin puhe on jäänyt elämään.

(Arto Kononen)


Su 29.5. klo 18:00 (Kerhohuone)

J. Lee Thompson:
Tuomitun kosto (Cape Fear)
USA 1962 / 106 min / englanti (in English)

Asianajaja Sam Bowdenin (Gregory Peck) rauhallinen maailma järkkyy, kun eräänä päivänä hänen hiljaiseen kotikyläänsä saapuu mies, jonka hän passitti vankilaan vuosia aiemmin. Max Cady (Robert Mitchum) on vannonut kostavansa tälle lukittuina vietetyistä vuosistaan, ja kaltereiden takana suoritetuilla lain opinnoilla varustautunut paatunut rikollinen tekee päämääränsä selväksi sortumatta kuitenkaan suoriin uhkauksiin tai väkivaltaan. Cady osoittautuukin olevansa viekas vastustaja niin avuksi pyydetylle paikalliselle virkavallan edustajalle (Martin Balsam) kuin myös Bowdenin palkkaamalle yksityisetsivällekin (Telly Savalas).

Vaikkei elokuva ollutkaan suuri taloudellinen menestys, keräsi se jo aikanaan kriitikoilta arvostusta, ja se uudelleenfilmatisoitiin myöhemmin Nick Nolten ja Robert De Niron tähdittämänä. Alkuperäisversio säilyttää kuitenkin edelleen paikkansa trillereiden kärkikastissa, kiitos Thompsonin Hitchcockin tyylikeinoja hyödyntävä ohjauksen, Mitchumin hyytävän roolisuorituksen sekä Bernard Herrmannin pahaa enteilevän sävellyksen, mitkä pitävät jännityksen tason korkealla elokuvan loppuun asti.

(Juri Louhio)