Montaasin leffailloissa siirrytään kesästä syyskauteen neljän leffaillan voimin. Illat avaa kesän kaikuja vielä henkivä Dino Risin commedia all’italiana -helmi Il sorpasso, myöhemmin syyskuussa nähdään yksi amerikkalaisen avant-garde-pioneeri Stan Brakhagen päätöistä Dog Star Man, Wachowskien erittäin kiinnostava neo-noir-debyytti Bound ja kuun päätteeksi keskeisen italialaismestari Luchino Viscontin myöhäisteos Intohimo ja väkivalta.

Leffaillat järjestetään syyskuussa sunnuntaisin Otakaari 20 A:n kellarikerroksen Kinopoli-teatterissa. Leffaillat alkavat klo 17.30 (katso poikkeukset alta), sauna on lämmin välillä 20-21 ja kerhohuone on käytettävissä hengailuun. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


Su 6.9 klo 18.00 (Kinopoli)

sorpasso1

Dino Risi:
Playboy (Il sorpasso)
Italia 1962 / 105 min / italia (tekstitetty englanniksi) / Blu-ray

Impulsiivinen Bruno Cortona (Vittorio Gassmann) ottaa sattumalta tapaamansa kivikasvoisen Roberton (Jean-Louis Trintignant) mukaansa hupiajelulle pyhäpäivän autioittamasta Roomasta maaseudun läpi Toscanaan Lancia Aureliallaan. 36-vuotias Bruno on opportunistinen ja hedonistinen jännityksen metsästäjä, ikuinen lapsi, jonka maskuliininen charmi kuitenkin vetoaa ihmisiin. Roberto puolestaan on nuori ujo lakiopiskelija, hillitty käytökseltään ja epävarma itsestään ja tulevaisuudestaan.

Tämän kesäisen slapstickistä tragediaan aaltoilevan road movien kaikuja voi aistia niinkin erilaisissa elokuvissa kuin Easy Rider tai Sideways. Samaan aikaan, kun italialaisen elokuvan suuret auteurit Fellini, Antonioni ja Bertolucci keräsivät vauhtia ja niittivät mainetta ympäri Eurooppaa ja elokuvafestivaaleja, oli Risin lähestymistapahtuma elokuvantekoon tässä ilmestymisvuotenaan kotimaansa isoimmassa hitissä hyvin erilainen (Bruno jopa vitsailee elokuvassa Antonionin tylsyydestä). Vaikka samaan aikaan suosittu commedia all’italianakin vuosikymmenten kuluessa meni pois muodista, on Il sorpasso yksi tyylin ehdottomia helmiä, jota ei kannata jättää väliin. Neorealismin perintönä sopii odottaa kuitenkin myös näkökulmia hahmoja ympäröivään maailmaan pelkän kepeilyn sijaan. (Arto Kononen)


Su 13.9 klo 19.00 (Kinopoli)

dogstarman

Stan Brakhage:
Dog Star Man
USA 1961-1964 / 78 min / mykkä / Blu-ray

Viiden vuosikymmenen uransa aikana amerikkalainen Stan Brakhage tuli tunnetuksi yhtenä johtavista kokeellisista avant-garde -elokuvantekijöistä ja hänen uraauurtava työnsä on saanut useammankin kriitikon pohtimaan Brakhagen nostamista jopa yhdeksi 1900-luvun merkittävimmistä taiteilijoista. Brakhagen töitä leimaa muun muassa epänarratiivisuus, abstraktius, kuvalliset kokeilut, kuten suoraan filmille piirtäminen tai raaputtaminen ja nopeat leikkaukset.

50-luvun vähemmän huomiota aikanaan saaneiden töidensä jälkeen vuosikymmenen vaihtuessa 60-luvulle Brakhage alkoi saavuttaa enemmän suosiota avant-garde -elokuvapiireissä ja muun muassa myöhemmin oman ohjaajauransa juonut Jonas Mekas, joka toimi tuolloin kriitikkona kehui vuolaasti Brakhagen työtä. Tämän ensimmäisen nosteisen kauden päätteenä nähty Dog Star Man nostetaan usein yhdeksi Brakhagen avainteoksista. Viidessä osassa vuosina 1961-1964 ilmestynyt, mutta usein yhtenä kokonaisuutena esitettävä Dog Star Man näytetään kokonaisuudessaan nyt myös Montaasin leffaillassa. (Arto Kononen)


Su 20.9 klo 17.30 (Kinopoli)

bound_001

Andy & Larry Wachowski:
Bound
USA 1996 / 108 min / englanti / Blu-ray

Corky (Gina Gershon) vapautuu vankilasta viiden vuoden tuomion jälkeen. Hän tapaa Violetin (Jennifer Tilly) ja heidän välilleen kehkeytyy kiihkeä rakkaussuhde. Violet kuitenkin seurustelee mafiaan kytköksissä olevan Ceasarin (Joe Pantoliano) kanssa. Naiset päättävät yhdessä kehittää suunnitelman varastaa kaksi miljoonaa dollaria Ceasarilta ja hänen mafiaporukaltaan.

Andy ja Larry Wachowski ohjasivat debyyttinään tämän kiihkeän neo-noir-trillerin ennen Matrixin valtavaa menestystä. Elokuva vakuutti Warnerin väen antamaan ohjaajille suuren budjetin heidän seuraavaan scifi-eepokseensa. Bound on kiinnostava osoitus sittemmin alaspäin luisuneen ohjaajakaksikon lahjakkuudesta. Nerokkaasti käsikirjoitettu ja iskevästi kuvattu (sisältää paljon kiihkeitä lesboseksikohtauksia) elokuva sai ilmestyessään paljon vertauksia Coenin veljesten debyyttielokuvaan Blood Simple. Vertaus on tyylillisistä eroavaisuuksista huolimatta osuva. Molempien elokuvien tekijöistä aistii aidon innostuksen elokuvaa kohtaan sekä elokuvahistorian ja genre-elokuvan tuntemuksen. (Tomi Salovaara)


Su 27.9 klo 17.30 (Kinopoli)

conversationpiece

Luchino Visconti:
Intohimo ja väkivalta (Gruppo di famiglia in un interno)
Italia 1974 / 121 min / englanti / Blu-ray

Eläkkeelle jäänyt professori (Burt Lancaster) viettää eläkepäiviään eristyksissä hienossa palatsissa Roomassa. Eräänä päivänä nainen (Silvia Mangano) perheineen ilmoittaa, että he haluaisivat vuokrata yläkerran huoneiston omaan käyttöönsä. Professori on haluton vuokraamaan asuntoaan, mutta on lopulta voimaton voimakastahtoisen naisen edessä. Professorin ennen niin seesteinen elämä saa täysin uuden suunnan.

Luchino Visconti jatkaa toiseksi viimeisessä elokuvassaan Intohimo ja väkivalta ohjaajalle niin tuttujen teemojen käsittelyä: vanhan sukupolven väistymistä uuden tieltä sekä kulttuurisen ja poliittisen ilmapiirin historiallista hahmottamista sekä vääjäämättömän muutostilan käsittelyä. Visconti on ottanut rinnalleen Burt Lancasterin hahmottamaan näitä teemoja kymmenen vuotta Tiikerikissan jälkeen. Elokuvassa nähdään myös muuten vahva kansainvälinen roolitus: Silvia Mangano, Helmut Berger sekä Claudia Cardinale pienessä roolissa. (Tomi Salovaara)