Marraskuun leffailloissa katsotaan Denis Villeneuven jännitysdraama Incendies, Coenin veljesten Fargo sekä Alan Resnaisin Viime vuonna Marienbadissa. Kuun viimeisenä sunnuntaina järjestetään koko päivän leffamaraton teemalla ”maailman ympäri 8 tunnissa” Kinopolissa, jonka ohjelma julkaistaan myöhemmin. Leffoja voi ehdottaa Montaasin Slackissa kanavalla #leffamaratonit.

Leffaillat järjestetään marraskuussa Montaasin kerhohuoneella ja leffamaraton Kinopolissa (molemmat Otakaari 20A, kellarikerros). Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen sunnuntaisin Otaniemessä klo 20-21.

7.11. Incendies (Kerhohuone, klo 17.30)
14.11. Fargo (Kerhohuone, klo 17.30)
21.11. Viime vuonna Marienbadissa (Kerhohuone, klo 17.30)
28.11. Leffamaraton (Kinopoli, klo 12-20)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 044 982 1156
Peter Sormunen / peter.sormunen(at)outlook.com / Telegram: @sormpe


Su 7.11. klo 17.30 (Kerhohuone)

Denis Villeneuve:
Nawalin salaisuus (Incendies)
Kanada 2010 / 130 min / arabia, ranska (suom. tekstit / Finnish subs)

Kaksoset saavat Libanonista Kanadaan muuttaneen äitinsä kuoltua kutsun kuulemaan testamentin luvun. Siellä heille paljastuu perheen menneisyydestä yllättäviä seikkoja, jotka saavat heidät matkustamaan Lähi-itään selvittelemään asioita sekä toteuttamaan äitinsä viimeinen toive.

Denis Villeneuven jännitysdraama Incendies on visuaalisesti komea draamatrilleri sodasta väkivallasta ja vihan kierteestä. Elokuva sai hyvän vastaanoton ja oli varmasti siivittämässä Villeneuvea kohti kansainvälisempää uraa. Iso osa elokuvaa on myös sen ääniraita, ja musiikkina kuullaan muun muassa brittibändi Radioheadia. Incendies voitti kahdeksan Kanadan Genie-elokuvapalkintoa sekä oli ehdokkaana vuoden parhaaksi vieraskieliseksi elokuvaksi Oscar-gaalassa 2011.

(Peter Sormunen)


Su 14.11. klo 17.30 (Kerhohuone)

Joel Coen:
Fargo
Yhdysvallat, Iso-Britannia 1996 / 98 min / englanti (in English)

Minnesotalainen pikkukylän autokauppias Jerry Lundegaard (William H. Macy) suunnittelee velkaongelmiensa selvittämiseksi juonen vaimonsa kidnappaamisesta kiristääkseen messevät lunnaat appiukoltaan. Toimeksiantoa hoitamaan Jerry palkkaa kaksi pikkukelmiä, Carl Showalterin (Steve Buscemi) ja Gaear Grimsrudin (Peter Stormare). Hyvä suunnitelma ja helppo homma, kunnes alkaa mennä henkiä. Toheloiden miesten sotkuja selvittelee raskaana oleva ja kahvia ryystävä poliisi Marge Gunderson (mainio Frances McDormand).

Hudsucker Proxyn akrobaattisemman kameratyöskentelyn jälkeen Coenit palasivat staattisempaan ja naturalistisempaan otteeseen ja Blood Simple -debyytin tavoin vahvaan alueelliseen fokukseen, mutta siinä missä Blood Simple liikkui Texasin paahteisissa maastoissa, ollaan nyt jäisen talvisessa veljesten kotiosavaltiossa Minnesotassa. Elokuvan henkilöhahmot liioitellun oloisine ”Minnesota nice” -aksentteineen tuntuvat toinen toistaan eksentrisemmiltä, mutta toisaalta joutuu miettimään saako yltiötyyliteltyin elokuvailluusioihin tottuminen silmittömän väkivallan edessä painivat tavikset vaikuttamaan oudommilta kuin he ovatkaan? Fargon maailma on kylmä ja moraaliton, vaikka McDormandin hahmo tuokin sen keskiöön lämpöä ja moraalisen älykkään keskuksen. Marge tuntuu ymmärtävän intuitiivisesti kanssaeläjiään enemmän päättömistä tapahtumista. Jotain jää kuitenkin aina ymmärryksen tavoittamattomiin.

”Oh, you betcha, yah.”

(Arto Kononen)


Su 21.11. klo 17.30 (Kerhohuone)

Alain Resnais:
Viime vuonna Marienbadissa (Last Year at Marienbad / L’Année dernière à Marienbad)
Ranska, Italia 1961 / 94 min / ranska (English subs)

Nimettömäksi jäävä mieshenkilö (Giorgio Albertazzi) yrittää vakuuttaa naiselle (Delphine Seyrig), että he ovat tavanneet aiemmin kartanossa Marienbadissa. Nainen ei tätä tilannetta kuitenkaan tunnista. Alkaa tutkimusmatka muistiin ja tajuntaan.

Viime vuonna Marienbadissa ohjannut Alan Resnais lukeutuu uuden aallon ”vasemman laidan” tunnetuimpiin ja poliittisimpiin ohjaajiin. Toisin kuin maanmiehensä Godard ja Truffaut, Resnais aloitti uransa lyhytelokuvista ja dokumenteista. Keskitysleirien kauhuja kuvaavan Yö ja Usvan jälkeen Resnais teki ensimmäisen pitkän elokuvansa Hiroshima Rakestettuni, jossa liikutaan samoissa aihepiireissä vieden kuvausta enemmän muistoihin ja haluun unohtaa. Viime vuonna Marienbadissa aihe viedään vielä pidemmälle, ja sen voikin sanoa olevan ”puhdasta mentaalisen ajan ja tilan kuvaamista, totaalista filmiä”.

Taitavasti kuvattu ja rakennettu Viime vuonna Marienbadissa on vaikuttanut moniin elokuvatekijöihin ympäri maailman ja se onkin vakiokamaa kun listataan kokeellisten elokuvien merkkiteoksia.

(Peter Sormunen)


Su 28.11. klo 12-20 (Kinopoli)

Leffamaraton Kinopolissa. Ohjelma julkistetaan erikseen myöhemmin.