Marraskuussa Montaasin leffailloissa katsotaan John R. Cherry III:n sekoilukomedia Ernest Scared Stupid, Kirsten Johnsonin kekseliäs uutuus Dick Johnson is Dead, Hirokazu Kore-edan poeettinen perhedraama Maborosi sekä Bong Joon-hon monimuotoinen trilleri Mother. Lisäksi 22. päivä järjestetään koko päivän leffamaraton Kinopolissa, jonka ohjelma julkaistaan myöhemmin.

Leffaillat järjestetään marraskuussa Kinopolissa tai Montaasin kerhohuoneella (molemmat alakerran käytävällä osoitteessa Otakaari 20A). Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

1.11. Ernest Scared Stupid (Kinopoli, klo 17.30)
8.11. Dick Johnson is Dead (Kinopoli, klo 17.30)
15.11. Maborosi (Kerhohuone, klo 17.30)
22.11. Leffamaraton (Kinopoli, klo 12-20)
29.11. Mother (Kerhohuone, klo 17.30) PERUTTU!

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919
Peter Sormunen / peter.sormunen(at)aalto.fi / Telegram: @sormpe


Su 1.11. klo 17.30 (Kinopoli)

John R. Cherry III:
Ernest – Kahjojen kingi (Ernest Scared Stupid)
USA 1991 / 93 min / englanti

Marraskuun leffailtojen ensimmäisenä elokuvavalintana on allekirjoittaneen varhaisesta lapsuudesta parhaiten mieleen jäänyt elokuva. Osaltaan siksi, että elokuvaa tuli katsottua kymmeniä kertoja ja harva se päivä nauhoitetulta VHS-kasetilta. Liekö syy sitten elokuvan säväyttävyydessä, mielen köyhyydessä vai lapsuuden oudossa pakkomielteessä. Se jää nähtäväksi. Ernest Scared Stupid on yksi fiktiivisen Ernest-hahmon ympärille tuotetuista elokuvista.

Ohjaaja John R. Cherry III pyöritti aikoinaan mainostoimistoa, jossa hän kehitti Ernest P. Worrell -nimisen hahmon mainoksia varten. Ernest oli periamerikkalainen hölmö hahmo joka Cherryn mukaan ”luulee tietävänsä kaiken, muttei tiedä mitään.” Sketsin omaisissa mainoksissa Ernest neuvoo naapuriaan Verniä ja samalla mainostaa joukkoa erilaisia tuotteita. Hahmo ja sketsit nousivat niin suosituiksi, että mainostoimiston Cherry näki tilaisuuden ja alkoi tuottamaan ja ohjaamaan hahmolle tv-sarjaa ja sen jälkeen liudan eriteemaisia elokuvia 80- ja 90- luvun aikana. Näistä Ernest Scared Stupid on kauhuteemainen koko perheen slapstick-komedia, jossa hölmöilevä Ernest vapauttaa vahingossa lapsia kaappaavan trollin. Elokuva on hyvin perinteinen koko perheen halloween-hupailu, joka sopii hyvin Pyhäinpäivän seudulle.

Ernest-hahmoa näytteli 15 vuoden ajan standup-koomikkona aloittanut näyttelijä Jim Varney, joka hahmon kautta sai suuren suosion, jääden kuitenkin näyttelijän urallaan jokseenkin myös hahmon vangiksi. Myös Ernest Scared Stupid -elokuvassa voidaan nähdä vilauksia Varneyn standup-taustasta sekä halusta näytellä monipuolisempia rooleja. Elokuvaa tähdittää lisäksi Eartha Kitt, mutta ehkäpä jokseenkin ei niin mairittelevassa roolissa paikallisena kylähulluna. Elokuva huvittaa edelleen, mutta millä tavalla.

(Ville Alasalmi)


Su 8.11. klo 17.30 (Kinopoli)

Kirsten Johnson:
Dick Johnson is Dead
USA 2020 / 89 min / englanti

Kekseliäässä uutuudessaan ohjaaja Kirsten Johnson etsii tapaa pitää 86-vuotias isänsä elossa ikuisesti. Elokuvan taian ja perheessä vaalitun mustan huumorin avulla tytär ja isä lavastavat erilaisia mielikuvituksellisia tapoja, joilla Dick Johnson kuolee. Näin he pääsevät pitämään hauskaa yhteisellä fantasioinnilla, mutta paljastavat samalla haavoittuvuuttaan kaikkia odottavan väistämättömyyden edessä.

Kirsten Johnson on tullut tunnetuksi vuosien varrella ensisijaisesti kuvaajana dokumenttielokuvissa kuten Citizenfour. 2016 julkaistu Johnsonin itse ohjaama kehuttu ja muodoltaan kokeellinen kollaasidokumentti Cameraperson käsitteli kiinnostavalla tavalla 25-vuotista uraa kameran takana muodostaen impressionistisen päiväkirjamaisen muistelmateoksen. Samalla se onnistui luotaamaan dokumentin tekemisen etiikkaa ja tekijän ja dokumentin kohteiden sekä kuvan ja totuuden välistä suhdetta tarjoamalla kurkistuksen teoksissa käytettyjen ottojen reunamiin ja väliin jääviin hetkiin. Johnsonin uutuus mustan huumorinsa varjollakin tarttuu inhmillisen todellisuuteen vaikeassa elämänvaiheessa, mutta etsii kuvistaan jatkuvasti lohtua, toivoa ja merkityksellisyyttä tallentaen myös eräänlaista etukäteismuistelmaa.

(Arto Kononen)


Su 15.11. klo 17.30 (Kerhohuone)

Hirokazu Kore-eda:
Maborosi (Maboroshi no hikari)
Japani 1995 / 110 min / japani (eng. tekstit)

Nuorena isoäitinsä menettäneen Yomikon (Makiko Esumi) aviomies Ikuo (Tadanobu Asano) astelee junan alle ja menehtyy. Viisi vuotta myöhemmin leskeksi jäänyt Yomiko muuttaa poikansa kanssa kalastajakylään, jossa hän aloittelee uutta elämää saman kohtalon kokeneen Tamion (Takashi Naitô) kanssa. Vanhat muistot eivät kuitenkaan jätä Yomikoa rauhaan. Miksi Ikuo päätyi ratkaisuunsa?

Hirokazu Kore-eda aloitti uransa erilaisten dokumenttielokuvien parissa, Maborosin ollessa Kore-edan ensimmäinen fiktioelokuva. Kore-edalle tutut perhesuhteiden, yksinäisyyden ja surun teemat ovat jo esillä. Maso Nakaborin Venetsiassa palkittu, etäännyttävä kuvaus luo tunnelmaa.

(Peter Sormunen)


Su 22.11. klo 12-20 (Kinopoli)

Leffamaraton Kinopolissa. Ohjelma julkistetaan erikseen myöhemmin.


PERUTTU, EI LEFFAILTAA!

Su 29.11. klo 17.30 (Kerhohuone)

Bong Joon-ho:
Mother
Etelä-Korea 2009 / 129 min / korea (eng. tekstit)

Äiti (Kim Hye-ja) ja poika (Won Bin) elävät rauhallista elämää kunnes poika joutuu syytetyksi nuoren tytön brutaalista murhasta. Äiti ei suostu uskomaan pojan syyllisyyteen ja ottaa tehtäväkseen todistaa tämän syyttömyyden hinnalla millä hyvänsä. Omatoiminen ja pakkomielteinen rikostutkimus johdattaa järkyttävien paljastusten kaoottiseen maailmaan.

Bong Joon-hon kansainväliseen suosioon kiidättänyttä The Host -elokuvaa (2006) seurasi ohjaajan neljäs teos, vaikeasti luokiteltava Mother, jossa perustarina äidinrakkaudesta muovautuu pysäyttäväksi ja vaikuttavaksi murhamysteeriksi. Kuten aiemmissa elokuvissaan The Host tai Memories of Murder, Bong yhdistelee sulavasti melodramaattisia, koomisia, vaivaannuttavia ja pelottavia hetkiä. Myös poliisin epäpätevyys on yksi toistuva teema.

(Arto Kononen)