Talven ja kevään jälkeen kesän leffailtoja kunnioitetaan blockbuster-teemalla. Kesäkuussa teemaa lähestytään neljältä eri kantilta neljällä eri vuosikymmenellä tehtyjen elokuvien parissa. Illat avaa itseoikeutetusti modernin ”summer blockbusterin” käsitteen pohjustanut Steven Spielbergin Tappajahai, 80-luvulta nähdään lippuluukuilla vuosikymmenen neljänneksi tuottoisimmaksi elokuvaksi Yhdysvalloissa kohonnut David ja Jerry Zuckerin sekä Jim Abrahamsin kreisikomedia Hei, me lennetään!, 90-luvulta kansainvälistä otetta teemaan tuo ranskalainen Luc Besson niin kaikkien aikojen parhaaksi kuin huonoimmaksikin blockbusteriksi kutsutulla toiminnallisella tieteisfantasialla Fifth Element – puuttuva tekijä ja sarjan päättää Michael Mannin tyylitelty Miami Vice -versiointi hänen itse tuottamastaan ikonisesta kasarisarjasta.

Kesäkuun leffaillat järjestetään Otaniemen Kinopoli-teatterissa (Otakaari 20A) tai Montaasin kerhohuoneella Kinopolin vieressä. Leffaillat alkavat klo 17.30. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

4.6. Tappajahai (Kinopoli, klo 17.30)
11.6. Hei, me lennetään! (Kinopoli, klo 17.30)
18.6. Fifth Element – puuttuva tekijä (Kerhohuone, klo 17.30)
25.6. Miami Vice (Kinopoli, klo 17.30)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / salovaaratomi(at)gmail.com / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


Su 4.6. klo 17.30 (Kinopoli)

Steven Spielberg:
Tappajahai (Jaws)
USA 1975 / 124 min / englanti

Jim Jarmusch: ”So what are the great fish movies? Uhm…”
Jarmusch ja John Lurie yhteen ääneen: ”Jaws!”

Valtava verenhimoinen hai ilmestyy terrorisoimaan Amity Islandin rantakohteen väkeä. Paikallinen poliisipäällikkö Brody (Roy Schneider), meribiologi Matt Hooper (Richard Dreyfuss) ja vanha hainpyytäjä Quint (Robert Shaw) lyöttäytyvät yhteen haijahtiin Quintin Orca-aluksella.

Modernin kesä-blockbusterin käsite katsotaan yleisesti Tappajahain ja pari vuotta myöhemmin ilmestyneen Tähtien sodan jälkeen syntyneeksi. Ennen elokuvan ilmestymistä kesää pidettiin huonona ensi-ilta-aikana Yhdysvaltojen markkinoilla, mutta ensi-illastaan asti laajan levityksen saanut katastrofielokuva tuotti teattereissa ensimmäisenä elokuvana yli 100 miljoonaa dollaria ja nosti Spielbergin heittämällä Hollywoodin isojen ohjaajanimien joukkoon. Tappajahai palkittiin myös kolmella Oscarilla parhaasta äänestä, leikkauksesta ja John Williamsin alkuperäismusiikista.

(Arto Kononen)


Su 11.6. klo 17.30 (Kinopoli)

David Zucker, Jim Abrahams, Jerry Zucker:
Hei, me lennetään! (Airplane!)
USA 1980 / 88 min / englanti

Kun lentokoneen koko miehistö sairastuu pilaantuneen ruuan seurauksena, on entinen taistelukoneen lentäjä ainoa henkilö, joka voi laskeutua koneen kanssa turvallisesti maahan. Mukana sekoittamassa soppaa ovat myös mm. hänen ex-tyttöystävänsä, koneessa matkustajana oleva omalaatuinen lääkäri, stressin ja eri nautintoaineiden kanssa kamppaileva lennonjohtaja sekä Kareem Abdul-Jabbar!

Komediatrion ZAZ parodiaelokuvista Hei, me lennetään! on tunnetuin ja edelleen lajissaan ylittämätön. Elokuvan arvo tuntuu vain nousseen väsyneiden kopioiden seurauksena. Parodian keskipisteenä ovat 1970-luvulla yleistyneet katastrofielokuvat ja ylipäätänsä elokuvamaailman naurettava suureellisuus. Etenkin takaumajakson tanssikohtaus Saturday Night Fever -hengessä on kerrassaan hulvaton. Yhtenä tekijöiden ideana oli valita rooleihin vakavien sivuosaroolien konkareita kuten Lloyd Bridges, Robert Stack ja Leslie Nielsen. Etenkin Nielsenin valkokangaspersoonan muutos on lähtenyt elämään täysin omaa elämäänsä.

(Tomi Salovaara)


Su 18.6. klo 17.30 (Kerhohuone)

Luc Besson:
The Fifth Element – puuttuva tekijä (The Fifth Element)
Ranska 1997 / 126 min / englanti

Maapallo on jälleen tuhon partaalla, mutta onneksi Bruce Willis saapuu apuun esittäen tällä kertaa newyorkilaista taksikuskia. Yhdessä salaisia voimia omaavan Leeloon (Milla Jovovich) kanssa heidän on löydettävä mystinen puuttuva tekijä eli ”fifth element” pelastaakseen Maan avaruusolioiden hyökkäykseltä.

Luc Besson alkoi kehittelemään The Fifth Elementin käsikirjoitusta olleessaan 16-vuotias, mutta sai unelmaprojektinsa toteutettua vasta 38-vuotiaana saavutettuaan muutamaa vuotta aikaisemmin menestystä hittielokuvallaan Leon (1994). Besson ei ole joutunut suodattamaan visioitaan ja elokuva on toteutukseltaan kunniahimoinen ja ilo silmälle. Teinipojan mielentuotteena syntynyt elokuva onkin jakanut voimakkaasti niin yleisön kuin kriitikoidenkin mielipiteitä ja sitä on kutsuttu sekä kaikkien aikojen parhaimmaksi että huonoimmaksi blockbusteriksi.

(Tomi Salovaara)


Su 25.6. klo 17.30 (Kinopoli)

Michael Mann:
Miami Vice
USA 2006 / 134 min / englanti

“We are at the delicate interface between ocean and air… liquid and gas… the event horizon where molecules evaporate. This interchange is ethereal.”

Näin alkaa Michael Mannin käsikirjoitus elokuvaversioon hänen itse tuottamastaan ikonisesta 80-luvun tv-sarjasta. Elokuvassa Sonny Crockettin (Colin Farrell) ja Ricardo Tubbsin (Jamie Foxx) henkilökohtaiset ja ammatilliset elämät rikosetsivinä alkavat sekoittua vaarallisilla tavoilla.

Remake-elokuvien ja jatko-osien jatkuvasti jokapäiväistyessä Miami Vice on idiosynkraattisuudessaan itse asiassa virkistävä poikkeus, jota ei ole räätälöity vastaamaan sarjan fanien huutoon tai väsähtäneellä nostalgialla ratsastaen. TV-sarjan auringonpaisteesta ja pastelliväreistä on elokuvassa siirrytty lähes pysyvään sinitummaan keskiyöhön ja Mann on panostanut paljon nimenomaan unenomaisen elokuvan väreihin ja tekstuureihin. Valkoiset Armani-puvut loistavat vain poissaolollaan eikä Jan Hammerin teemamusiikkia ole uudelleenlämmitelty tai Don Johnsonia palkattu silmäniskumaiseen cameo-rooliin. Kymmenen vuotta ilmestymisensä jälkeen lippuluukuilla flopannut suurtuotanto on alkanut kerätä jonkinasteista kulttimainetta omaehtoisena osana Mannin filmografiaa.

(Arto Kononen)