Huhtikuun leffailloissa katsotaan John Schlesingerin trilleri Maratoonari, Agnieszka Hollandin Mr. Jones sekä Ken Loachin kitchen sink -draama Poika ja haukka.

Leffaillat järjestetään huhtikuussa Montaasin kerhohuoneella (Otakaari 20A, kellarikerros). Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen sunnuntaisin Otaniemessä klo 20-21.

3.4. Maratoonari (Kerhohuone, klo 17.30)
10.4. Mr. Jones (Kerhohuone, klo 17.30)
24.4. Poika ja haukka (Kerhohuone, klo 17.30)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 044 982 1156
Tuomas Lievonen / tuomas.lievonen(at)aalto.fi / Telegram: @LsamouT
Peter Sormunen / peter.sormunen(at)outlook.com / Telegram: @sormpe


Su 3.4. klo 17.30 (Kerhohuone)

John Schlesinger:
Maratoonari (Marathon Man)
Yhdysvallat 1976 / 125 min / englanti (in English)

Manhattanilainen jatko-opiskelija Thomas ”Babe” Levy (Dustin Hoffman) ajautuu vahingossa kansainvälisen salajuonen keskipisteeseen, jossa kyse on elämästä ja kuolemasta ja suuresta määrästä timantteja. Hän joutuu selvittämään veljensä ”Docin” (Roy Scheider) mysteeristä kohtaloa ja välttelemään maanpaossa olevaa sadistista natsisotarikkolista, entistä keskitysleirin hammaslääkäriä, Christian Szelliä (Laurence Olivier), jonka toistamat sanat eivät tarkoita Babelle mitään. Lopulta Babe ei voi luottaa keneenkään paitsi itseensä ja yrittää selvitä hengissä.

William Goldmanin samannimiseen jännitysromaaniin perustuva elokuva, jonka Goldman myös adaptoi käsikirjoitukseksi, sisälsi julkaisuaikaan useita väkivaltaisia kohtauksia. Ohjaaja John Schlesinger päätyi lopulta leikkaamaan joitain kohtauksia lyhyemmäksi testiyleisön antaman negatiivisen palautteen myötä. Maratoonari on yksi ensimmäisistä elokuvista, jonka takaa-ajokohtauksissa käytettiin steadicamia.

(Tuomas Lievonen)


Su 10.4. klo 17.30 (Kerhohuone)

Agnieszka Holland:
Mr. Jones
Puola, Ukraina, Iso-Britannia 2019 / 141 min / englanti, venäjä, ukraina, kymri (Finnish subtitles)

Walesilainen freelancer-toimittaja Gareth Jones (James Norton) matkaa 1930-luvun alussa Neuvostoliittoon tavoitteenaan päästä haastattelemaan itse Josif Stalinia. Kysymyksinä olisi muun muassa vellovat huhut nälänhädästä ja sen paikkansapitävyydestä. Moskovaan päästyään Jones kohtaa ongelmia ja päättää matkata itse Ukrainan maaseudulle tarkastamaan mikä tilanne siellä on.

Agnieszka Hollandin Mr. Jones on elokuva Gareth Jonenista, ensimmäisestä länsimaisesta journalistista, joka kirjoitti omalla nimellään Holodomorista. Mukaan elokuvaan on ympätty sivuhahmona myös George Orwell (Joseph Mawle) ja muitakin vapauksia on otettu. Agnieszka Holland sai elokuvasta Gdynian Elokuvajuhlien Kultaisen Leijonan -palkinnon. Volodymyr Zelensky myönsi Hollandille elokuvan myötä Ruhtinatar Olgan kolmannen luokan ritarikunnan tunnustuksen Holodomorin muiston ja tietoisuuden levittämisestä.

(Peter Sormunen)


Su 17.4.

Pääsiäistauko, ei leffailtaa!


Su 24.4. klo 17.30 (Kerhohuone)

Ken Loach:
Poika ja haukka (Kes)
Iso-Britannia 1969 / 112 min / englanti (in English)

Teini-ikäinen Billy (Dai Bradley) kokee kiusaamista koulussa niin oppilaiden kuin opettajien taholta. Kotonakaan eivät ole asiat niin hyvin kuin niiden pitäisi. Taskurahaa tienatakseen Billy jakaa sanomalehtiä aamuisin. Ulkona luontoa tarkkaillessaan Billy tutustuu jalohaukkaan, jonka onnistuu kesyttämään ja ystävystymään tämän kanssa.

Kenneth ”Ken” Loach aloitti uransa televisiossa. Valkokankaalla läpimurtoelokuvaksi nousi Barry Hinesin romaaniin A Kestrel for a Knave perustuva Poika ja haukka, joka temaattisesti muistuttaa Francois Truffautin 400 kepposta. Dokumentaarisen tarkkaileva ja surumielinen elokuva ei ollut ilmestyessään suuri menestys kotimaataan lukuunottamatta, mutta se on usein nostettu parhaimpien brittielokuvien joukkoon erilaisissa listauksissa. Krzysztof Kieślowski on nimennyt sen yhdeksi suosikkielokuvistaan.

(Peter Sormunen)